keskiviikko 26. helmikuuta 2014

Treeni pistoolikyykyn oppimiseen


Minä onnistuin siinä - sinäkin takuulla pystyt siihen! Itse en treenannut pistoolikyykkyä eli yhden jalan kyykkyä aktiivisesti, ehkä kerran viikossa/kahdessa tein tätä liikettä, joten homman oppimiseen meni 3,5 vuotta... Pitkän aikaa mietin myös ovatko polveni ylipäätään liian huonossa kunnossa tähän liikkeeseen (vanha vamma lapsuudesta oikeassa polvessa), sillä ne poksahtelivat pahasti kun joskus yritin tehdä liikettä. Ei vain ollut tarpeeksi voimaa ja väärä tekniikka. Pitkän aikaa teinkin näitä avustetusti yrittämättä edes lopullista versiota: tuolille istuen, tuolista tukea ottaen, selän kautta maasta rullaten, puolipistooleja ja käsillä maasta avustaen...

Pari viikkoa sitten ajatuksissani kokeilin tehdä pistoolia ilman apuja, ja yllättäen nousinkin ylös! Lopullisen version osaamiseen vaikutti myös se, että painoni on ollut aiemmin liian takana liikkeessä: olen kuvitellut, että polven täytyy laskeutuessa pysyä paikallaan. Polvea täytyy kuitenkin "työntää" eteenpäin laskeutuessa ja yrittää miettiä, että paino on koko ajan edessäpäin. Koko kropan lihakset täytyy pitää tiukkoina, eikä päästää jännitystä vapaaksi ala-asennossa.


Teidän ei kuitenkaan tarvitse odotella vuosia tämän liikkeen oppimiseen, sillä Zuzka Light on tehnyt treenin, jolla pistoolikyykkyä voi harjoitella tehokkaasti. Olen kopsannut liikkeet ja suomentanut ne alle. Jos intoa riittää niin tätä voi tehdä vaikka 5 kertaa viikossa, mutta veikkaan että setti ottaa kuitenkin sen verran pakaroihin että parikin kertaa riittää. Suit yourself :)

Miksi sitten haluaisit oppia tämän liikkeen? Sen lisäksi, että liike on vaan yksinkertaisesti SIISTI ja hauska oppia, takana on myös muita syitä. Miksi todella hyvässä kunnossa oleva ihminen, joka käy aktiivisesti salilla, ei välttämättä osaa pistoolikyykkyä? Oman kehon painolla tehtävät liikkeet ovat erittäin stimuloivia hermostolle, ja verrattuna painojen nosteluun salilla, leuanvedot, punnerrukset, pistoolikyykyt, hypyt, kiipeily ja roikkuminen ovat paljon tehokkaampia vahvistamaan aivojen ja kehon välisiä yhteyksiä. Koko kehon liikuttaminen vaatii enemmän koordinaatiota ja hermoyhteyksiä kuin kehon osien liikuttaminen salilla. Haastavien kehon painolla tehtävien liikkeiden tekeminen, ja siten neurologisten yhteyksien vahvistaminen, on tärkeä avain yleiseen liikunnalliseen suoriutumiseen lajissa kuin lajissa.

Sitten itse treeniin:

 1. 30 x syväkyykky
 2. 30 sekuntia syväkyykyssä
 3. 10 x selän rullauksesta kyykkyyn + hyppy
 4. 30 sekuntia pistoolin yläasento (per jalka)
 5. 30 sekuntia puolivälissä pistoolia (per jalka)
 6. 30 sekuntia pistoolin ala-asento (per jalka)
 7. 10 x selän rullaus pistoolin ala-asentoon (per jalka)
 8. 10 x selän rullaus ala-asentoon ja 1 pomppu (per jalka)
 9. 30 sekuntia puolivälissä pistoolia (per jalka)
 10. 5 x selän rullaus ala-asentoon ja 5 pomppua (per jalka)

Jos pomput ala-asennossa tuntuvat hankalilta (tai ylipäätään tasapaino ala-asennossa), pidä sormenpäitä kevyesti maassa tukena.

Videolla on kaksi kertaa nro 6 (ja siten vain 9 liikettä), mutta ei anneta sen haitata:
Kun pysyt tekemään yhden pistoolikyykyn ilman apuja, harjoitusvaikutus on samaa luokkaa kuin tekisit normaalin kyykyn itsesi painoinen levytanko selässä. Eli ihan älytön. Pistoolikyykky on parhaimpia (omasta mielestäni yksinkertaisesti paras) alakropan bodyweight liike, joka todella laittaa takapuolen ja jalat koville. Pistoolien tekeminen voi myös voiman suhteen auttaa hävittämään epätasapainoa kehon eri puoliskoilla. Yhden jalan kyykyt kehittävät samalla voimaa, tasapainoa ja liikkuvuutta vain yhdessä liikkeessä.

3 kommenttia:

 1. WUHUU!! Tein sen! Nimittäin pistoolikyykyn oikealla jalalla ilman apuja! :D Vasemmalla jalalla ei vielä irronnut loppuun asti ilman kantapään avustusta.
  Tein tän treenin nyt ekaa kertaa, oon toki muissa treeneissä harjotellu pistoolikyykkyjä mutta aina apujen kera. Nyt treenin jälkeen päätin huvikseen kokeilla josko onnistuis kengät jalassa, ja onnistuihan se! Sitten piti vielä todistella itelle (ja Atelle tottakai) ilman kenkiä ja onnistu niinkin. :) Nyt vaan vasemmalla jalalla harjottelua lisää. Hauskaa miten pienestä onnistumisesta voi tulla näin hyvä fiilis.. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan mahtavaa!!! Eikö tuu loistofiilis! Treeni tuottaa selkeesti tulosta :) Pikkuvinkki: pistoolikyykyt on myös helpompia hieman maata korkeammalla tasolla = suoristettu jalka voi olla alempana. Esim. teidän rappusilla on hyvä reenata vasenta jalkaa ;)

   Poista