10 syytä valita lyhyet, mutta rankat kotitreenit
Intervallitreenaamisesta syntyy jatkuvasti uutta
tutkimustietoa, mutta tässä 10 koottua hyvää syytä valita lyhyet, mutta rankat
kotitreenit:
- Kun työskennellään lähellä maksimaalista hapenottokykyä (VO2 max), seuraa jälkipoltto: keho jatkaa kaloreiden polttamista jopa 48 tuntia treenin jälkeen. Kyllä, sohvalla maatessakin! Usein ihmisillä on syvälle juurtunut käsitys siitä, että matalan sykkeen treeni polttaa parhaiten rasvaa: suhteessa hiilihydraatteihin rasvaa palaa kyllä enemmän, mutta määrä on isompi kovalla sykkeellä tehtävässä treenissä. Suhteilla ei ole väliä kun haluat polttaa mahdollisimman paljon rasvaa. Jos treenaa kovalla sykkeellä, ajan kanssa keho itse asiassa oppii tehokkaammin käyttämään rasvaa solumuutosten vuoksi.
- Intervalliharjoittelu parantaa maksimaalista hapenottokykyä todella nopeasti: jopa 15-20% parannukset 2-3 viikossa ovat mahdollisia, kun taas perinteiset aerobiset treenit parantavat maksimaalista hapenottokykyä 10-30% 2-3 kuukauden aikana. Perinteinen "cardio" on vain aerobista liikuntaa: HIIT:issä yhdistyy sekä anaerobinen että aerobinen treeni. Tutkimuksissa on todettu, että 27 min HIIT-treeni 3 x viikossa tuottaa samat aerobiset ja anaerobiset kehitykset kuin 60 min cardiota viisi kertaa viikossa.
- Jo yksi treeni parantaa verensokerin säätelyä 24 h ajan. Tutkimuksissa on havaittu diabeteksen suhteen, että 3 treeniä per viikko kahden viikon ajan tuottaa kehittymistä insuliiniherkkyyteen ja verensokerin säätelyyn.
- Näissä treeneissä on usein polvennostojuoksua hyppynarulla sekä erilaisia dynaamisia lankkuliikkeitä, jotka ovat parhaimpia keinoja saada sikspäkki esille. Alimmat vatsalihakset on vaikeampi saada esille kuin ylemmät – alimpien esiin saamiseksi täytyy käyttää jalkoja (ja saada rasvaa pois kehosta), niin yllättävää kuin se onkin.
- Monissa kotitreenin liikesarjoissa on erilaisia hyppyjä. Sen lisäksi että ne nostavat sykettä ja ovat loistava treeni alakropalle, hyppely parantaa luuntiheyttä, siten ehkäisten osteoporoosia eli luukatoa.
- Miksi todella hyvässä kunnossa oleva ihminen, joka käy aktiivisesti salilla, ei välttämättä osaa pistoolikyykkyä? Oman kehon painolla tehtävät liikkeet ovat erittäin stimuloivia hermostolle, ja verrattuna painojen nosteluun salilla, leuanvedot, punnerrukset, pistoolikyykyt, hypyt, kiipeily ja roikkuminen ovat paljon tehokkaampia vahvistamaan aivojen ja kehon välisiä yhteyksiä. Koko kehon liikuttaminen vaatii enemmän koordinaatiota ja hermoyhteyksiä kuin kehon osien liikuttaminen salilla. Haastavien kehon painolla tehtävien liikkeiden tekeminen, ja siten neurologisten yhteyksien vahvistaminen, on tärkeä avain yleiseen liikunnalliseen suoriutumiseen lajissa kuin lajissa.
- Tehokkuus ajallisesti. Voit treenata kotona kiireisinäkin päivinä: on vaikea keksiä tekosyitä miksi sinulla ei ole 15 min aikaa! Sitoutuminen treenaamiseen on parempaa ja treeneistä tulee helpommin rutiini.
- Näin intensiiviset treenit haastavat myös henkisesti - luovuttaminen ei ole vaihtoehto. Voit ehkä huomata, että kun saat puristettua itsestäsi enemmän irti kuin kuvittelit, tuo uskomus yleistyy muillakin elämänalueilla kuin treenaamisessa.
- Mielenkiinto pysyy yllä, sillä treenit vaihtuvat koko ajan ja liikesarjat haastavat myös koordinaatiota ja tasapainoa. Esittelytreeniin valitsin yksinkertaisia liikkeitä, mutta treeniohjelma sisältää todella monipuolisia ja hauskoja liikesarjoja! Itse teen joka päivä erilaisen treenin ja palaan vanhoihin treeneihin vain tarkistamaan edistymiseni n. 6 kk tai vuosi kyseisen treenin suorittamisen jälkeen. Näin lihakset ja hermoyhteydet saavat koko ajan erilaista ärsykettä.
- Parempi mieliala ja stressin lievitys. Jos nyt yleistän karkeasti liikuntaa ja masennusta koskevia tutkimuksia, tehdessäsi 4-5 näitä kotitreenejä viikossa se vastaa samaa kuin popsisit masennuslääkkeitä - JA riskisi sairastua uudestaan masennukseen on jo 50% pienempi! Tämä toki koskee monenlaista liikuntaa, mutta nopeilla kotitreeneillä saavutetaan paremmin rutiinit, jotka hyödyttävät hyvinvointia useampana päivänä viikossa.
tosi mielenkiintoinen blogi! :) ajattelin säbäkauden loputtua vetää n.2kk setin sun ohjeilla, saa nähdä millaisia tuloksia tulee :)
VastaaPoistaKiva! Ei kun mukaan joukkoon sitten :)
Poista