lauantai 7. maaliskuuta 2015

Fasettilukon avaaminen itse + pienen rintalihaksen venytys

Rintaranka = suurin osa selkärangasta, kylkiluut kiinnittyvät siihen

Edit 11.10.2015: Koska tähän postaukseen päätyy edelleen paljon ihmisiä fasettilukko-hakusanalla tai sen eri muodoilla, haluan vielä todeta että omat ongelmani eivät lopulta johtuneet fasettilukoista vaan kaularangan välilevyn pullistumasta eli prolapsista. Voit lukea diagnoosista täältä ja kokeilla kasaamaani harjoitusohjelmaa selkärangan asennon korjaamiseen. Sen jälkeen kun olin tavannut 10 krt eri fysioterapeutteja, käynyt osteopaatilla, nivelmanipulaatiossa + lihaskiinnikkeiden käsittelyssä ja hierojalla tuloksetta parin kuukauden ajan, onnistuin tuolla ohjelmalla hävittämään kipuni 1-2 viikossa.

Vanha "ystäväni" vasemman käden hartiaongelma palasi taas jostain syystä reilun vuoden jälkeen. Kipu on lapaluun reunan seudulla, olkapäässä ja välillä kyynärvarressakin. Niskan taittaminen taakse sattuu vasemmalla puolella, ja pahinta on autolla ajo ja istuminen ylipäätään. Loppuvuodesta 2013, kun ongelma ilmeni ensimmäisen kerran, kävin tosiaan fysioterapeutilla mutta en kokenut saavani siitä apua, vaikka tein tunnollisesti ne venytykset ja jumpat mitä fyssari käski. Kaverini joka on hieroja + tekee nivelmanipulaatioita kävi kahvilla ja pikaniksautteli minut, jonka jälkeen vaivat hävisivät. Tiedä auttoiko käsittely vai paraniko hartia itsestään (aina täytyy olla kriittinen).

Nyt kun vaiva palasi, ajattelin käydä näyttämässä itseäni osteopaatilla siltä varalta että rangassa olisi jotain poikkeavaa. Olin erityisesti koiramaailman puolella kuullut paljon hyvää eläinosteopaateista verrattuna fyssareihin, ja epäilin että kipuni voisivat johtua nikamalukoista. Osteopaatti teki muutamia testejä varmistamaan ettei kyseessä ole mitään välilevyperäistä tms. ja sitten alettiin niksauttelemaan. Vihaan sitä, oikeasti :D Vaikka rusahtelu ei satukaan, ne äänet ovat jotenkin niin inhottavia ja sitten on toki kaikkia kauhutarinoita kun jotain on mennyt vikaan.


Manipulaatio = liikerajoittunut nivel viedään passiivisesti ääriasentoon ja siihen kohdistetaan epäsuora voimaimpulssi. Seurauksena nikama tai nivel ylittää hetkellisesti rajoittuneen fysiologisen liikelaajuuden joka voidaan kuulla naksahduksena.

Ymmärtääkseni niskan manipulaatiota ei varsinaisesti enää suositellakaan. Niskan manipulaation vaikuttavuus subakuutissa tai kroonisessa niskakivussa ei ilmeisesti eroa lihasrelaksanttien, tulehduskipulääkkeiden tai muun tavanomaisen hoidon vaikuttavuudesta, eikä se näytä olevan mobilisaatiota (= nivel viedään toistuvasti ääriasentoon ilman voimaimpulssia) tehokkaampi hoitomuoto niskakivun vähenemisessä ja niskan liikkuvuuden parantamisessa. Vakavimmat komplikaatiot ja haittavaikutukset taas liittyvät juuri niskan manipulointiin. Vakavin kaularangan manipulaation aiheuttama haitta on aivoverenkierron häiriö, joka voi johtaa halvaukseen tai kuolemaan. Olemassaolevan aineiston mukaan vakavia haittoja syntyy 1/100 000 manipulaatiota kohden. Arviolta noin 40% kaularankamanipulaation haitoista olisi vältettävissä hyvällä haastattelulla ja asianmukaisella kliinisellä tutkimuksella ennen manipulaatiota - noin 10% haitoista taas on sellaisia, joita ei voida välttää edes hyvällä kliinisellä tutkimisella tai haastattelulla.

Näiden seikkojen vuoksi en itse antaisi kenenkään kouluttamattoman manipuloida niskaani! Pisin ja "laadukkain" koulutus on ymmärtääkseni koulutetuilla kiropraktikoilla (DC! kannattaa tarkistaa). Nimikesuojatuilla kiropraktikoilla on ainoana samanlainen yliopistopohjainen koulutus kaikkialla maailmassa ja koska koulutusta ei ole suomessa, suomalaiset kiropraktikot ovat valmistuneet 4-6 kestävistä opinnoista ulkomailta. Ilmeisesti osteopatia on alkuperäinen muoto, josta kehittyi naprapatia ja kiropraksia. Osteopaatin ja naprapaatin koulutukset ovat 4 vuoden AMK-opintoja. Fysioterapeutit opiskelevat 3,5 vuoden AMK opinnot ja ortopediseen manuaaliseen terapiaan (OMT) erikoistuminen kestää 3 vuotta (lisäkoulutusta työn ohessa).Tulipas siitä luento, hups. Mutta kannattaa siis tarkistaa henkilön koulutus ja pätevyys ennen kuin menee minnekään "niksautteluun".

Osteopaatti sanoi, että ongelmani johtuivat luultavasti rintarangan fasetti- eli nikamalukoista. Olkapäätkin olivat jumiutuneet ja niihin saatiin ihan erilainen liikelaajuus! Huomasin ison eron kun kävelin vastaanotolta ulos, olkapääni menivät ihan eri tavalla taakse ja rintakehä avautui. Miksei kukaan kertonut aiemmin missä niiden olkapäiden paikka on ;)

Osteopaatti neuvoi myös, miten saada lukkoja auki kotikonstein ja ylläpitää rintarangan liikkuvuutta. Olette ehkä kuulleet kahden tennispallon niksistä, mutta itselläni tämä ei ole ainakaan toiminut ilman osteopaatin vinkkaamaa ylävartalon liikettä kun pallot ovat selän alla.

RINTARANGAN FASETTILUKKO ITSE AUKI


Tarvitset kaksi (tennis)palloa ja yksinäisen vanhan sukan.

Pallohullut koirat...

Laita pallot sukan sisään tiiviisti vastakkain ja solmi sukka tiukasti kiinni.


Aseta pallot selän alle ja käy lattialle (treenimatolle tms.) makaamaan. Pallojen väli jää selkärangan kohdalle, eli pallot ovat selkärangan molemmin puolin. Mitä kipeämmältä pallojen päällä olo tuntuu, sitä "oikeampi" kohta yleensä on.


On tärkeää antaa lihaksistolle kunnolla aikaa rentoutua kun makaat pallojen päällä. Sen tuntee kyllä itse, milloin asennosta tulee miellyttävä. Esim. minuutti on hyvä aika, mutta enemmänkin voi tarvita. Lukko saattaa aueta jo pelkästään makaamalla pallojen päällä, mutta kun lihakset tuntuvat rennolta, voi alkaa tehdä pientä ylävartalon nostoliikettä. Laita kädet niskan taakse siten, että kyynärpäät osoittavat hieman eteenpäin:


Lähde nostamaan ylävartaloa rullaamalla nikama nikamalta selkää ylöspäin. Tässä ei tarvitse keskittyä vatsalihaksiin (poikkeuksellisesti).


Tee tätä rullausta jonkin aikaa. Minulla ainakin toimivin keino lukkojen avaamiseen! Panultakin saatiin useampi lukko auki, hänen selkänsä vaan tarvitsi paljon enemmän aikaa lihasten rentouttamiseen makuuasennossa.

Saman liikkeen voi tehdä myös foam rollerilla, tai jotkut käyttävät jopa rullattua pyyhettä joko selkärangan suuntaisesti tai vaakatasossa. Itse koen tennispallot toimivimmaksi. Osteopaatti neuvoi, ettei palloa liikutella selän alla kun sen päällä maataan. Itse tykkään kyllä siirtää palloa hitaasti ylhäältä alas aina kun yhdessä kohdassa on rentouduttu ja liikuteltu ylävartaloa. Sain reseptiksi tehdä aina minuutin makoilun pallojen päällä ennen treeniä ja treenin jälkeen.

Jos teillä on toimivia vinkkejä lukkojen avaamiseen tms. niin jättäkäähän kommentteja! Valitettavasti kipu palasi hartiaani pari päivää osteopaatilla käynnin jälkeen kun jouduin hypnoosikurssilla (kyllä, nyt on tieteellisen hypnoosin perusteet hallussa) istumaan kaksi päivää putkeen. Sain sen suhteellisen hyvin hävitettyä tekemällä perjantai-iltana 1,5 h voimajoogaa eli kolme settiä peräkkäin. Selkäkin rusahti pariin otteeseen liikkeissä. Osteopaatti totesi, että staattisesta venyttelystä ei juurikaan ole hyötyä vaan pitäisi pyrkiä dynaamisiin venytyksiin - kuten voimajoogassa.

Tässä kuitenkin vielä osteopaatin antama vinkki pienen rintalihaksen venytykseen, sitä on kuulemma lähes mahdoton venyttää itse!

PIENEN RINTALIHAKSEN VENYTYS


Risti kädet selän takana (löysästi)
Kaveri laittaa kädet etukautta välistä
Kaveri pyrkii vetämään kyynärpäitä yhteen

Ja joillakin kuulemma menee kyynärpäät yhteen, ei meillä vaan... :P

Olin varautunut kuvaamaan treenejä nyt viikonloppuna, mutta onnistuin kipeyttämään hauikseni niin pahasti että mistään ylävartalon liikkeestä ei tule mitään. Tein torstaina eräässä treenissä käänteistä punnerrusta dippiasemassa ja yritin parantaa entisiä toistojani, oli ihan kamala polte päällä. Tein näköjään 70 käänteistä punnerrusta. Tänään en sitten pystynyt aamulla suoristamaan käsiä kun hauiksiin sattui niin paljon! Koko päivä on kuljettu kädet koukussa näyttäen todella typerältä :D Menipähän treeni perille...

11 kommenttia:

 1. Hei! Kiitos paljon tutkimuksistasi!

  VastaaPoista
 2. Mulla kolme kertaa käyny isot mokat fysikaalisessa naprapaatin käsittelyssä. Aika rohkeita kavereita on, kun lähetään vääntämään rankaa, jossa isot välilevytyrät kaularangassa,rintarangassa ja lannerangassa. Mulla tullut hermovaurioita käsittelyistä. Tollaset manipulaatiot ja niksautukset pitäisi kieltää, sillä koskaan ei voi tietää mikä perimmäinen syy. Aina puhutaan että lihakset jumissa,ryhti paremmaks ym.mutta taustalla voikin olla, niin kuin mulla vakavaa muutosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep itse en anna enää kenenkään manipuloida rankaani... Tämäkin osteopaatti tutki että ei pitäisi pullistumaa olla, manipuloi kaularangan ja myöhemmin selvisi että kyllä siellä oli prolapsi ollut (vai tuliko toimenpiteestä, mistä näitä tietää..). Millaisia hermovaurioita sinulle tuli?

   Poista
 3. Mulla jouduttiin leikkaamaan lanneselän prolapsi,jalat meni alta ja nyt sitten 5 hermossa kaula-käsi neurogeeniset vauriot(kaularanka tyrä)käsi oireet ja mielettömät kivut kesti muutamia viikkoja, ei pystynyt olla yhtään selällään, eikä nukkua. Aika tulossa neurokirurgille leikkausarviota varten. Rintarangan manipulaatiosta tuli (ehkä)2 prolapsia, oli melkoinen ja kovaääninen käsittely.Rintarangalle ei tehdä mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa ikävä homma! Joutuiko käsittelijä minkäänlaiseen vastuuseen?

   Poista
  2. Asia käsittelyssä, päätöstä odotan. Mun mielestä tuollaiset käsittelyt ovat vaarallisia, sillä koskaan ei voi tietää mitä vaurioita voi käydä, ja mitä rangassa oikeasti on, ilman kuvantamista voi ollakkin jokin vakavakin juttu. Kaikki ei johdu lihaksista tai ryhdistä ja niin usein mainituista nikamalukoista. Jos yliliikkuvat nivelet, takana olevat leikkaukset,sairaudet jne.On kyllä väärin alkaa sooloilemaan ja leikkimään "taidoillaan" Hienoltahan se kuullostaa, kun rusahtaa, mutta kohtalokasta voi olla. Onhan näitä vakavia komplikaatioita käynyt, halvauksiin asti. Käypä hoito suosituksissakin mainitaan, että ehdottomia vasta-aiheita kyseisille manipulaatiokäsittelyille on, jos mm.yliliikkuvuutta,reumaa,luukatoa ym. Samoin fysioterapeuttien,naprapaattien kirjauksissa,hoitopalautteissa olisi korjaamisen varaa,kirjataan sellaista mitä mukamas tehty ja tutkittu, vaikkei ole.Jos ranka jo siinä kunnossa, että voimakkaat stenoosit ja ahtaumat, ei kuntoutuksesta ole hyötyä, ainoa on kirurgin puukko ja avarrus. Kallista ja turhaa tuollainen käsittely, nähty ja koettu on.

   Poista
 4. Rintarangan voi koittaa avata ja liikkuvuutta parantaa pilatespallolla! Pallo lapojen väliin tai hieman ylemmäs ja päälle selälleen maate, kädet sivuille tai ylös. Itsellä rusahtaa auki heti. Pallon kanssa voi tehdä myös varovasti ja hallitusti pehmeitä kiertoja jos tilanne ei ole akuutti, etenkin alaselälle ja lannerangalle tekee hyvää.

  VastaaPoista
 5. Mun veljellä oli tietämättään osteoporoosi kun kävi niksauttajalla selkäkivun vuoksi. Seitsemästä kohtaa selkärankaa oli murtumia. Neljä vuotta kesti että pääsi selkätuesta eroon.

  VastaaPoista