perjantai 27. maaliskuuta 2015

No-Knead Bread


Leipä jota ei tarvitse vaivata, maailman helpoin leipä, pataleipä. Tämähän ei ole mikään uusi juttu, mutta villitys meni ainakin minulta ohi. Itse nautin leipää hyvin vähän - en siksi etten sitä rakastaisi, vaan että hiilareita säätelemällä pysyy helpommin timmissä kunnossa. Periaatteenani on, että aamupalan jälkeiset ateriat sisältävät vähän hiilaria, mutta treenin jälkeisessä ateriassa niitä saa olla reilummin. Leivästä on siten tullut minulle "herkku", johon mielellään ostankin kalliimpaa leikkelettä ym. (kylmäsavutuotteet) kun paloja tulee syötyä vain 1-2 päivässä.

Tähän leipään ei tarvita erikoisia aineksia eikä paljon työtä, vain paljon aikaa. Resepti on Jim Laheylta, Sullivan Street Bakeryn leipurilta. Valitettavasti versio ei luultavasti toimi (ainakaan yhtä hyvin) gluteenittomana, sillä gluteeni nimenomaan tekee ihanan sitkoksen leipään.

Aineet:
- 7,25 dl jauhoja
- ¼ tl pikahiivaa
- 1¼ tl suolaa
- 3,9 dl vettä 

Tarvitset myös uunin kestävän kannellisen padan tms.

Sekoita suola jauhoihin. Itse käytin n. 5 dl vehnäjauhoja, 1 dl ruisjauhoja ja 1 dl kauraleseitä, mutta mitä suurempi on vehnän osuus sitä kuohkeampi ja pehmeämpi leivästä tulee sisältä. Lisää lämpimään veteen pikahiiva ja kaada jauhojen sekaan. Sekoita pikaisesti käsin, mutta älä vaivaa. Lopputuloksen täytyy jäädä selvästi löysäksi! Jouduin itse lisäämään vielä vettä n. 1-2 dl koska leseet imivät itseensä vettä.

Laita astian päälle muovikelmu ja anna levätä 12-18 tuntia. Mielellään se 18 h.


12 h takana

Homma etenee kuten pitää, jos huomaat pientä kuplintaa taikinan pinnassa loppuvaiheessa. Ripottele jauhoja pöydälle ja taittele taikina pari kertaa itsensä päälle. Laita möykky tämän jälkeen vielä vartiksi muovikelmun sisään kohoamaan.

Tämän jälkeen taittele taas taikina pari kertaa ja tee siitä pallomaisempi. Laita PELLAVAliinan päälle jauhoja, leipä liinan päälle ja ripottele vielä hieman jauhoja pintaan. Itse ripottelin myös vehnäleseitä ja vähän seesaminsiemeniä. Anna taikinan kohota liinan alla vielä 2 tuntia.Kun taikina on ollut n. 1 h 30 min - 1 h 45 min liinan alla, laita pata kansineen uuniin ja uuni lämpenemään 230 asteeseen. Kun taikina on ollut sen 2 h liinan alla, laita taikina pataan, kansi päälle ja uuniin. Paista 30 minuuttia. Tämän jälkeen ota kansi pois ja paista vielä 15-30 min niin että leipään tulee kaunis ruskea pinta.

Ota leipä pois padasta ja jäähdytä ritilän päällä. Herkku on valmis! Kuori on kannellisen padan ansiosta kova ja melko paksu, mutta sisus on ihanan pehmeä.Itse halusin vähän lisää ravintoarvoja, joten ruista ja leseitä käyttämällä sisuksesta ei tullut niin höttöä :) Nam!

P.S. Jos jauhelihakastiketta jää yli, se on kätevä laittaa puolikkaan myskikurpitsan tyhjään siemenkotaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti