perjantai 13. maaliskuuta 2015

Egoscue metodi kipujen poistamiseenValitan jos kipuaihe kyllästyttää, mutta koska olen joutunut tässä hartiasäryssäni elämään nyt taas monta viikkoa, niin olen viettänyt tunteja ja tunteja perehtyen hermoratoihin, lihaksiin, jumppaohjeisiin ja kehon asentoihin...

Yksi metodi millä ihmiset ovat saaneet kipuja poistettua on Egoscue menetelmä. Pete Egoscue niminen henkilö kehitti sen 1970-luvulla vammauduttuaan Vietnamin sodassa. Hänelle kerrottiin, että hänen kroonisia kipujaan ei pystyisi mitenkään helpottamaan. Pete kuitenkin päätti ottaa asiakseen opiskella biologiaa ja anatomiaa ja yrittää parantaa oloaan. Hän ei siis ole koulutukseltaan mikään fysioterapeutti tai vastaava! Menetelmän taustalla on idea, että krooninen kipu johtuu kehon luonnollisen asennon vääristymisestä. Kun kehon asentoa parannetaan, kipu häviää. En ole löytänyt yhtään tieteellistä artikkelia aiheesta, mikä tietysti kertoo omaa tarinaansa, mutta internettiä kaivamalla on yllättäen hyvin vaikea löytää pahaa sanaa tai kritiikkiä metodista. Menetelmä näyttää auttaneen ihmisiä, ja niilläkin joilla kipu ei ole täysin poistunut, se on voinut vähentyä.


Pete setä

Ajattelen asiaa näin - vaikka kyseessä olisi lumevaikutus, niin pääasiahan on, että kipu helpottaa. Luultavasti menetelmä on ylimarkkinoitu keino päästä samaan lopputulokseen kuin monella muulla menetelmällä, esim. Pilateksella. Hyvät tulokset voivat johtua harjoitteluun käytetystä ajasta: Egoscuen "huono puoli" on että ilmeisesti oikeaoppisesti käytettynä harjoitteluun menee hyvinkin tunti päivässä! Egoscuen kirja Pain free vuodelta 2000 on suosittu Amazonissa ja saanut hyvät arviot: 4.6/5 tähteä (775 arviota). Itse en ole (vielä) kirjaa ostanut, mutta Youtubesta löytyy joitakin harjoituksia tiettyihin kipuihin.

Lisäksi yleisissä tutkimuksissani päädyin siihen tulokseen, että menetelmistä riippumatta niska/lapaluun alla/kyynärvarteen säteilevässä kivussa tärkeää on "kaksoisleuan" pitäminen. Täytyy jatkuvasti keskittyä vetämään leukaa sisään, jotta pää ei työnny eteenpäin, ja samalla vetää olkapäitä taaksepäin. Olla siis erittäin ryhdikkäässä asennossa, jossa niska on suorana ja pään paino ei kuormita nikamia, lapaluut kiinni tuolissa. Kun tein illalla Egoscue harjoitukset olkapäähän, niskaan ja kiertäjäkalvosimeen, ja seuraavana päivänä keskityin koko ajan hyvään ryhtiin, sinä päivänä ei tuntunut kipua. Ajattelin ottaa Egoscue olkapääharjoituksen työpaikan taukojumpaksi, sillä ei niistä ainakaan haittaa ole.

Tässäpä eri vaivoihin Egoscue harjoitteita (linkit vievät Youtubeen):

NISKA

OLKAPÄÄT (älä tee jos kiertäjäkalvosimessa ongelma!)

KIERTÄJÄKALVOSIN

LANTIO

KESKISELKÄ

ALASELKÄ

POLVET

JALKA/NILKKA


Olen nyt siis syönyt tulehduskipulääkkeitä 4 pv ja ottanut yötä vasten lihasrelaksanttia tai Panacodia. Ei juurikaan vaikutusta millään. PT/psykologi ystäväni neuvoi kokeilemaan esim. tällaista foam rollerin päällä tehtävää venytystä pienille rintalihaksille, ja mullahan lähti heti vasen käsi puutumaan ja rannetta vihloi. Pectoralis minor vähän jumissa? Tänään on aika kokovartalohierontaan urheiluhierojalle, saa nähdä auttaisiko rintalihasten avaaminen vaivaan!

Kokeilin muuten lepopäivää - sen jälkeen oli ihan kauheat kivut seuraavana päivänä. Eilen sain Panun suostuteltua tekemään kanssani puolen tunnin merijalkaväen treenin missä oli mm. yli 100 punnerrusta (Panun kommentti: "En ole varmaan vuoteen tehnyt mitään näin rankkaa") ja kivut häipyivät moneksi tunniksi. Varmaan endorfiinien vaikutuksesta (kehon oma kipulääke) ja osaltaan verenkierron paranemisesta ja lihasten liikkumisesta kipualueella. Liikunta ei siis minulla ainakaan pahenna oloa, vaan parantaa.

2 kommenttia:

 1. Kipuilu on kyllä ikävä juttu:/ Täytyisi itse muistaa nauttia olosta silloin kun mihinkään ei satu. Itse olen huomannut ainakin selkeän eron omaan jaksamiseen ja kipuiluun milläs muulla kuin painon pudotuksella. Kempoleirit +30kg tämänhetkisestä olivat sellaisia, että kipulääkkeiden avulla ne jaksoi vetää. Nyt tällä hetkellä painkillereitä menee äärimmäisen harvoin, onneksi en ole taipuvainen edes migreeniin. Mut joo, sinun kohdallasi tämä ei tietenkään toimi, koska et ole ikinä ollut ylipainoinen.

  Olen samaa mieltä, että endorfiinit auttavat ja liikunta parantaa kipuja, ei vähennä niitä. Tietysti esim. Kempolla voi saada jonkun kohdan revähtämään ja se on eri asia, enkä sitten kyllä niitä kohtia reenailisi. Mut niissäkin on kyseessä usein joko huono lämmittely tai äkillinen paino johonkin kohtaan, jossa ei ollut tarvittavaa lihasta. Esim. hypyt/ukemit sujuvat nykyisin minulta ilman vammoja kun käsissä on tarpeeksi voimaa jarruttaa alastuloja. Lihakset auttavat siis kipuihin.

  Mutta paranemisia sinulle, minusta nämä ovat ihan tarpeellisia asioita täällä keskustella ja foam rollerit yms muut vaan käyttöön jos paljon reenailee - muuten on ihan jumipallona. Lihashuolto on asia, josta ei puhuta tarpeeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia, toivotaan että kohta helpottaa. Ei auttanut hierontakaan, nuori lääkäri työterveydessä tosin sanoi että voin hyvin jatkaa treenaamista vaikka tulehduskipulääkettä jatketaan tupla-annoksella vielä toinen viikko. Oli samaa mieltä, että verenkierto paranee. Meillä vaan on eri näkemys siitä missä vika on, lääkärin mielestä lihasperäistä ja minun mielestäni hermo puristuksissa :) Torstaina kaverin luo käsiteltäväksi, jos se ei auta niin sitten työterveyden fysioterapeutille maanantaina...

   Poista