Ajattelin puhua muutamasta tärkeästä asiasta näihin HI treeneihin liittyen.
- Treenaa joko ilman kenkiä tai minimalistisilla kengillä. Tyypilliset juoksukengät eivät usein sovellu tämän tyyliseen treenaukseen, sillä niissä on liikaa pehmustetta. Jos kengässä on esim. kantapäävaimennus, kyykkyä on vaikeampi saada liikeradaltaan oikeaksi kun kantapäiltä ponnistaminen vaikeutuu. Itse treenaan aina paljasjaloin, paitsi silloin kun treenissä vaaditaan erityisen voimakkaita hyppyjä (tuolin päältä pitkä ja voimakas hyppy lattialle tai boksin yli hypyt ym.). Kengistä tulee hieman ekstrapainoa, jonka itse huomaan haittaavan esim. hyppynarulla hyppimistä, joten normaalissa pomppimisessa olen ihan paljasjaloin. Sitä paitsi hyppiminen tekee hyvää luustolle, kuten on jo kauan tiedetty!
- Älä syö raskasta annosta ruokaa ennen treeniä, juo mahdollisimman vähän treenin aikana. Tämä tulisi muistaa monessakin lajissa, mutta erityisesti lyhyissä intensiivisissä suorituksissa missä hypitään ja pää+vatsalaukku seilaavat lattian ja katonrajan väliä. Lähellä maksimisykettä treenatessa voi jo sinänsä alkaa oksettaa ilman näitäkin tekijöitä ;) Syö tarvittaessa pieni välipala esim. ½ h ennen treeniä ja nesteytä itseäsi etukäteen jos edessä on pidempi puolen tunnin treeni. Vesilasista/pullosta hörppiminen on lähinnä tapa - periaatteessa lähes kaikista näistä treeneistä selviäisi ilman vettä suorituksen aikana. Erityisesti hyppynaruosuuksilla veden loiskuminen vatsalaukussa ei ainakaan paranna oloa. Muista myös syödä 1,5 h sisällä treenistä päivän isoin ruoka-annos (hiilaria+proteiinia) saadaksesi parhaan hyödyn ravintoaineiden imeytymisestä! Täältä löydät esimerkin treenin jälkeisen aterian rakentamisesta.
- Liikkeiden huolellinen ja puhdas suorittaminen on tärkeämpää kuin nopeus. Tämä tuntuu itsestäänselvyydeltä, mutta kilpailuhenkisyys itsensä tai muiden kanssa ja "aikapaine" voivat saada aikaan sen, että liikkeet tehdään hätiköiden. Kuntosalilla treenaavilla suurin valaistumisen kokemus tulee usein siinä (usean vuoden jälkeen), että vaikka pyritään nousujohteisuuteen ja painojen lisäämiseen liikkeissä, tärkeintä on kuitenkin aina saada a) hyvä tuntuma b) oikeaan lihakseen. Aloittelijat keskittyvät näissä HI treeneissä oppimaan uudet liikkeet ja tekemään omalle kunnolle sopivia versioita vaikeimmista liikkeistä, mutta toivon että siinä vaiheessa kun tyyli ja tietyt liikkeet alkavat olla tuttuja, ymmärretään että tärkeintä on puhdas liike.
- On tärkeää huomata omat sudenkuoppansa ja keskittyä aktivoimaan lihaksia. Esim. itse alan helposti luistaa polvennostojuoksussa tahdista ja polvien nostamisesta mahdollisimman ylös koska en ota siinä "toistoja" ylös. Siinä alkaa tavallaan säästellä voimia seuraavaa liikettä varten, mitä taas ei tietenkään pitäisi tehdä. Kilpailuburpeissa huomaan, että väsyessä alkaa tehdä mieli tipauttaa lantio ensimmäisenä lattiaan ja nostaa se viimeisenä, vaikka ylävartalossa säilyisikin koko ajan jännitys + punnerrusmainen lasku alas ja ylös. Monia näissä treenissä olevia liikkeitä voi myös tehdä uhraamatta ajatusta keskivartaloon, mutta paremman hyödyn saa kun muistaa aktivoida vatsalihakset. Esim. lankussa voi olla joko niin ettei se juurikaan ota vatsoihin (kaikki paino ylävartalolla, vatsa rentona, tuntuu kyllä hyvin käsissä), tai niin että se polttelee muuallakin mukavasti (keskittyy kiristämään vatsat ja etureidet, paino jakautuun tasaisemmin). Jos polvennostojuoksussa nojaa hieman taaksepäin, se aktivoi vatsoja paremmin. Tämä tietysti pätee myös muihin lihaksiin kuin keskivartaloon, on aina hyvä keskittyä aktivoimaan lihakset!
- Mitenkäs tämän postauksen nyt päättäisi. Totean vain lopuksi, että mitä nopeammin liikkeen tekee, sitä vähemmän ajatusta voi
tietoisesti ohjata lihasten aktivoimiseen. Edistyneempien treenaajien tulisikin löytää sopiva
tasapaino näiden välillä. Huomaan ainakin itse, että liikkeen oikea suorittaminen on tullut koko ajan tärkeämmäksi ja "voittanut" kilpailuhenkisyyteni. Sitä on joskus kuulkaas rynnitty settiä läpi vain että voitettaisiin joku HIIT guru ;)