tiistai 24. helmikuuta 2015

Very important things


Ajattelin puhua muutamasta tärkeästä asiasta näihin HI treeneihin liittyen.

  • Treenaa joko ilman kenkiä tai minimalistisilla kengillä. Tyypilliset juoksukengät eivät usein sovellu tämän tyyliseen treenaukseen, sillä niissä on liikaa pehmustetta. Jos kengässä on esim. kantapäävaimennus, kyykkyä on vaikeampi saada liikeradaltaan oikeaksi kun kantapäiltä ponnistaminen vaikeutuu. Itse treenaan aina paljasjaloin, paitsi silloin kun treenissä vaaditaan erityisen voimakkaita hyppyjä (tuolin päältä pitkä ja voimakas hyppy lattialle tai boksin yli hypyt ym.). Kengistä tulee hieman ekstrapainoa, jonka itse huomaan haittaavan esim. hyppynarulla hyppimistä, joten normaalissa pomppimisessa olen ihan paljasjaloin. Sitä paitsi hyppiminen tekee hyvää luustolle, kuten on jo kauan tiedetty!
  • Älä syö raskasta annosta ruokaa ennen treeniä, juo mahdollisimman vähän treenin aikana. Tämä tulisi muistaa monessakin lajissa, mutta erityisesti lyhyissä intensiivisissä suorituksissa missä hypitään ja pää+vatsalaukku seilaavat lattian ja katonrajan väliä. Lähellä maksimisykettä treenatessa voi jo sinänsä alkaa oksettaa ilman näitäkin tekijöitä ;) Syö tarvittaessa pieni välipala esim. ½ h ennen treeniä ja nesteytä itseäsi etukäteen jos edessä on pidempi puolen tunnin treeni. Vesilasista/pullosta hörppiminen on lähinnä tapa - periaatteessa lähes kaikista näistä treeneistä selviäisi ilman vettä suorituksen aikana. Erityisesti hyppynaruosuuksilla veden loiskuminen vatsalaukussa ei ainakaan paranna oloa. Muista myös syödä 1,5 h sisällä treenistä päivän isoin ruoka-annos (hiilaria+proteiinia) saadaksesi parhaan hyödyn ravintoaineiden imeytymisestä! Täältä löydät esimerkin treenin jälkeisen aterian rakentamisesta.

  • Liikkeiden huolellinen ja puhdas suorittaminen on tärkeämpää kuin nopeus. Tämä tuntuu itsestäänselvyydeltä, mutta kilpailuhenkisyys itsensä tai muiden kanssa ja "aikapaine" voivat saada aikaan sen, että liikkeet tehdään hätiköiden. Kuntosalilla treenaavilla suurin valaistumisen kokemus tulee usein siinä (usean vuoden jälkeen), että vaikka pyritään nousujohteisuuteen ja painojen lisäämiseen liikkeissä, tärkeintä on kuitenkin aina saada a) hyvä tuntuma b) oikeaan lihakseen. Aloittelijat keskittyvät näissä HI treeneissä oppimaan uudet liikkeet ja tekemään omalle kunnolle sopivia versioita vaikeimmista liikkeistä, mutta toivon että siinä vaiheessa kun tyyli ja tietyt liikkeet alkavat olla tuttuja, ymmärretään että tärkeintä on puhdas liike.

      • On tärkeää huomata omat sudenkuoppansa ja keskittyä aktivoimaan lihaksia. Esim. itse alan helposti luistaa polvennostojuoksussa tahdista ja polvien nostamisesta mahdollisimman ylös koska en ota siinä "toistoja" ylös. Siinä alkaa tavallaan säästellä voimia seuraavaa liikettä varten, mitä taas ei tietenkään pitäisi tehdä. Kilpailuburpeissa huomaan, että väsyessä alkaa tehdä mieli tipauttaa lantio ensimmäisenä lattiaan ja nostaa se viimeisenä, vaikka ylävartalossa säilyisikin koko ajan jännitys + punnerrusmainen lasku alas ja ylös. Monia näissä treenissä olevia liikkeitä voi myös tehdä uhraamatta ajatusta keskivartaloon, mutta paremman hyödyn saa kun muistaa aktivoida vatsalihakset. Esim. lankussa voi olla joko niin ettei se juurikaan ota vatsoihin (kaikki paino ylävartalolla, vatsa rentona, tuntuu kyllä hyvin käsissä), tai niin että se polttelee muuallakin mukavasti (keskittyy kiristämään vatsat ja etureidet, paino jakautuun tasaisemmin). Jos polvennostojuoksussa nojaa hieman taaksepäin, se aktivoi vatsoja paremmin. Tämä tietysti pätee myös muihin lihaksiin kuin keskivartaloon, on aina hyvä keskittyä aktivoimaan lihakset!
        Mitenkäs tämän postauksen nyt päättäisi. Totean vain lopuksi, että mitä nopeammin liikkeen tekee, sitä vähemmän ajatusta voi tietoisesti ohjata lihasten aktivoimiseen. Edistyneempien treenaajien tulisikin löytää sopiva tasapaino näiden välillä. Huomaan ainakin itse, että liikkeen oikea suorittaminen on tullut koko ajan tärkeämmäksi ja "voittanut" kilpailuhenkisyyteni. Sitä on joskus kuulkaas rynnitty settiä läpi vain että voitettaisiin joku HIIT guru ;)

      sunnuntai 22. helmikuuta 2015

      Treeni #68: Warrior workout


      Edit 30-7-2015: Jätin nämä muutamat tekstiohjein varustetut treenit tänne: videoihin ei valitettavasti ole enää linkkejä, mutta laitoin ylös sen treenin numeron missä liike on esitelty (ehkä osana muuta liikesarjaa).

      Rankka treeni (4)
      Tuntuu eniten: Rintalihakset, alavartalo. Treenissä vaaditaan sekä voimaa että tasapainoa, ja syke nousee.

      Välineet: hyppynaru

      2 kierrosta


      Laita valmiiksi 1 min intervalliosuus stopwatchiin ja ota treeniin mennyt kokonaisaika ylös:

      1. 10 x sivupunnerrus burpee. (#32)

      2. Polvennostojuoksu hyppynarulla 1 min (#7)

      3. 5 krt per puoli: pistoolikyykky (#42) niin että välissä aura-asento, lopuksi soturi III
      4. Polvennostojuoksu hyppynarulla 1 min
      5. 10 krt vaihtaen puolta: pistoolikyykky ja yhden jalan burpee punnerruksella (=5 per puoli)
      6. Polvennostojuoksu hyppynarulla 1 min

      Liike 1: Astu lankussa oikealla kädellä ja jalalla sivulle tehden punnerrus (#40), palaa keskelle lankkuun ja toista sama vasemmalle (palaten taas keskelle). Päätä liike kuten burpee, eli hyppyyn. Yhdessä toistossa on siis kaksi punnerrusta, oikealle ja vasemmalle.

      Liike 3: Laskeudu pistoolikyykyllä selälleen ja käy aura-asennossa. Rullaa selällä pistoolikyykkynousuun, mutta kosketatkin nousussa sormenpäillä lattiaa. Olet siis pää alaspäin hieman kumarassa ja ilmassa oleva jalka pysyykin koukussa. Vie koukussa oleva jalka käsien välistä taakse, tehden soturi III (joskus tunnettu nimellä vaaka). Toista liikesarja samalla tukijalalla yht. 5 kertaa ennen puolenvaihtoa.

      Liike 5: Koko tämän liikesarjan ajan toinen jalka on ilmassa! Hyppää siis pistoolin jälkeen lankkuun käyttäen samaa tukijalkaa kuin pistoolissa, toinen jalka on suoristettuna ilmassa. Käytät edelleen vaan yhtä jalkaa hypätessä seisoma-asentoon ja hypyssä ilmaan. Vaihda yhden toiston jälkeen puolta eli tukijalkaa.

      ----------------------------

      Itse tein liikkeessä 5 pistoolikyykyt avustaen hieman käsillä maasta. Kurkku oli karhea ja pieni nuha oli päällä, joten tiputin tarkoituksella efforttia ehkä 10-20%. Tykkäsin tästä treenistä kuitenkin tosi paljon, sillä siinä oli juuri sopivasti haastetta ja vaihtelua. Liikesarja 3 meni suosikkeiheni, sillä siinä yhdistyi täydellisesti voima, tasapaino, koordinaatio, notkeus ja hauskuus!

      Oma aika: 24:20.

      Ei kannata mennä suoraan pikasuihkuun tämän treenin jälkeen, sillä ainakin itselle tuli kauhea jälkihiki! Jäähdytelkää jonkun aikaa :)

      lauantai 21. helmikuuta 2015

      Treeni #67: Office worker's dream


      Edit 30-7-2015: Jätin nämä muutamat tekstiohjein varustetut treenit tänne: videoihin ei valitettavasti ole enää linkkejä, mutta laitoin ylös sen treenin numeron missä liike on esitelty (ehkä osana muuta liikesarjaa).

      Perustreeni (3)
      Tuntuu eniten: Selkä ja hartiat. (Hieman myös muu kroppa, kuten takapuoli, jalat, kädet, vatsat...)

      Välineet: kahvakuula, (rannesuojat)

      2 kierrosta


      1. 30 x heilautus kahvakuulalla (#32)
      2. 10 krt per puoli: Clean (#52) -> antautumiskyykky kahvakuulan kanssa (tukijalan puolella)
      3. 30 x yhden käden heilautus kahvakuulalla vaihtaen kättä ilmassa (= 15 per käsi) (#23)
      4. 5 krt per puoli: Clean -> askelkyykky taakse kahvakuulan kanssa (tukijalan puolella, astu takaisin seisomaan) (#53) -> snatch (#23)
      5. 30 x high pull kahvakuulalla vaihtaen koko ajan puolta (=15 per käsi). Vaihda puoli tekemällä välissä yksi normaali yhden käden heilautus, kuten videolla. Yksi high pull = yksi toisto. (#64)
      6. 10 krt vaihtaen puolta: polvien halaus kahvakuulan kanssa (#39) -> rullaa pistooliin (= 5 pistoolia per jalka) (#37)

      Aloita liike 6 makaamalla selällään lattialla, kahvakuula pään takana. Ota kahvan sivuilta ote ja tee polvien halaus viemällä kahvakuula pään ja polvien yli (kahvakuula on siis ylösalaisin polvien takana). Palauta liike jättämällä kahvakuula taas pään taakse ja rullaa selällä pistooliin. Jos pistoolin tekeminen näin tuntuu liian raskaalta, ylös ponnistaessa voit työntää käsillä maasta tai ottaa tukea tuolista tms.

      ---------------------------

      Mulla on suuri rakkaus tekemiäni treenejä kohtaan, joten valinnanvaikeus on suuri kun yritän päättää mitä seuraavaksi lisäillä tänne... Tällaiset treenit, missä liikkeet ovat tuttuja jos sivuston treenejä on tehnyt ahkerasti, on kuitenkin helppo lisätä ilman videoiden kuvausta - ja siten valinnanvaikeuteni hieman helpottuu :)

      Tämän treenin nimi tuli siitä, että työviikon loppua kohti setti tuntui tosi kivalta ja avasi hyvin selkää ja hartioita. Lopussa oli hiki, mutta treeni ei tuntunut ylivoimaiselta missään vaiheessa ja syke oli kohtalaisella tasolla.

      10 kg kahvakuulalla oma aika: 22:10.

      torstai 19. helmikuuta 2015

      Treeni #66: Push them burpees


      Edit 30-7-2015: Jätin nämä muutamat tekstiohjein varustetut treenit tänne: videoihin ei valitettavasti ole enää linkkejä, mutta laitoin ylös sen treenin numeron missä liike on esitelty (ehkä osana muuta liikesarjaa).

      Selasin tässä viime aikoina tekemiäni treenejä ja yritin etsiä sieltä jotain settiä, jonka voisi postata tänne ilman video-ohjeita = että kyseisen treenin kaikki liikkeet löytyvät jostakin täällä olevasta aiemmasta treenistä. Enjoy... viiden tähden tuskaa yläkropalle!

      Erittäin rankka treeni (5)
      Tuntuu eniten: Ylävartalo. Erityisesti ojentajat ovat seuraavana päivänä kipeinä, mutta ottaa käsiin ylipäätään, rintalihaksiin, olkapäihin... Sekä voimaa vaativa treeni, että treeni missä syke nousee. (On siellä vähän jaloillekin aktivaatiota.)

      Ei välineitä!

      3 kierrosta


      1. Dive bomber x 10 (Liike esitellään treenissä #47)

      2. Burpee punnerruksella x 5 (#32)

      3. Kyykky + jalan nosto suorana sivulle x 20 per puoli
      4. Burpee punnerruksella x 5
      5. Vartalon nosto sivulankussa x 10 per puoli (#29)

      6. Burpee punnerruksella x 5
      7. Pistoolikyykky x 10 per jalka (#42)

      8. Burpee punnerruksella x 5

      Liikkeessä 3 ei ole video-ohjetta, mutta siis kyykystä seisoma-asentoon noustessa nosta oikea jalka suorana sivulle (vähän kuten koirat pissivät!), kyykkää taas ja nosta taas oikea jalka sivulle... Yht. 20 kertaa ennen kuin vaihdat puolta vasemmalle jalalle 20 kertaa.

      Itse tein pistoolikyykyt tässä treenissä tuolille.

      Oma aika: 29:23. Otin myös välietappeja: ekan kierroksen jälkeen aika oli 7:53 ja toisen kierroksen jälkeen 18:40.

      tiistai 17. helmikuuta 2015

      Nyt olis mahdollisuus vaikuttaa

      Lasten työ on leikkiminen ja niin poispäin... :D "Hei mä näin tämmösen kuvan netissä, menepäs tohon selälleen..."

      Sellainen välipostaus tässä, että mulla on treenit loppu! Eli siis viime vuoden lopulla kuvatut, ei tarvitse säikähtää sentään. Koska olen treenannut viikossa viisi eri treeniä + yhden voimajoogan niin valinnanvaraa löytyisi reilusti mitä kuvata seuraavaksi. Nyt saa siis ehdottaa minkälaista settiä haluaisi tarjolle! Superrankkoja puolen tunnin settejä, kevyitä ja helppoja treenejä, vai sekä että ja kaikenlaista? Kahvakuulatreenejä, ei ekstravälineitä, intervallitreeniä vai AMRAP:ia? Jos minusta on kiinni niin teen sekametelisopan jossa on vähän kaikkea :) Ja ehkä sitä Dream Butt -sarjaa mitä joskus lupailin. Yritän viikonloppuna ehkä ehtiä pitämään kuvaussessiot, että siihen asti voi vaikuttaa.

      Jos on tarve keväiselle motivaatiopotkulle niin lukaiskaapa tämän treenaajan loistava postaus - jää omien tekosyiden lista aika pieneksi kun miettii pitäiskö treenata! Rutiinit, rutiinit... Vielä kun saa kaverin houkuteltua mukaan niin avot. Sainpa itsekin houkuteltua Panun taas salilta funktionaalisemman treenin pariin ja se on pari viikkoa ähissyt mun kanssa joka päivä oman jättisandbagin kanssa. Toisaalta tosi kivaa, toisaalta mulla menee aina välillä pasmat sekaisin omassa treenissä kun se tahallaan naurattaa tai täytyy auttaa sandbagin nostamisessa rintakehälle... "Aika kulkee omg!" Se on myös aina mukavaa jos Panu kokeilee salaa jotain mun treeniliikettä ja huutaa yhtäkkiä miten kauhea polte tulee ;) (tornadovatsat, jalat laskeutuvat ja nousevat suorina!)

      Mitäs muuta yleistä. MUISTAKAA NUKKUA. Tätä saa aina olla painottamassa. Myös itselleen... Psykologina pyhä nelinäisyyteni kun tapaan asiakkaan on alkuvaiheessa tsekata  a) miten ihminen nukkuu, b) liikkuu, c) syö ja d) millä mallilla sosiaaliset suhteet ovat. Vaikuttamalla yhteen asiaan voi pitkällä tähtäimellä vaikuttaa moneenkin, mutta lähden aina liikkeelle siitä, että uni on yksi elämän peruspilareista, jota ilman kaikki muu hankaloituu. Treenaamisesta puhuttaessa tulokset menevät hukkaan kun kasvuhormonia ei kehity normaalisti eikä palautumista ole tarpeeksi. Lihakset eivät kasva ja kehitystä ei tapahdu, vaarana voi jopa olla ylikunto. Immuunipuolustus heikentyy ja tulee helpommin kipeäksi + pysyy pidempään kipeänä. Univaje saa tutkimusten mukaan syömään rasvaisempaa ruokaa/enemmän kaloreita seuraavana päivänä. Ajattelukyky ja muisti heikentyvät kun puhutaan merkittävästä univajeesta, lista jatkuu ja jatkuu...

      Kaikki vaan sujuu paremmin kun nukkuu. Trust me. Eli ajoissa sinne sänkyyn! (Ja jos sattui moka niin puolen tunnin päiväunilla saattaa vähän korjata tilannetta fysiologisesti. Ei sovi mulle henk. koht., olen aina päiväunien jälkeen vaan väsyneempi... Kukin tyylillään.)

      sunnuntai 15. helmikuuta 2015

      Treeni #65: Reptile



      Rankka treeni (4)
      Tuntuu eniten: Koko keho (kädet, jalat, vatsat...). Syke korkealla.

      Ei välineitä!


      3 kierrosta


      Oma aika: 22:53.

      Jatkossa voi sitten valita treenejä myös tunnisteilla että missä lihasryhmissä treeni tuntuu eniten. Tämä treeni tosin tuntuu aika lailla kaikkialla, joten tällaiset treenit löytää tunnisteella "koko keho". Arviota tulee myös nouseeko syke korkealle, vai onko treeni enemmän voimaharjoitus missä ei hengästy liikaa. Tai sekä että :)

      tiistai 10. helmikuuta 2015

      Asiaa autonomisesta hermostosta + rentoutumisharjoitus


      Tänään juttelin pari tuntia Neuropsykologia III-kurssilla psykan opiskelijoille kehollisuuden tutkimisesta psykologiassa, erityisesti psykofysiologiaa ihon sähkönjohtavuudesta ja sydämen sykkeestä. On se opettaminen vaan kivaa - varsinkin kun siitä tekee kivaa! Vihaan tylsää monotonista slideilta lukemista ja yritänkin aina elävöittää omaa opetustani videoilla, käytännön esimerkeillä ja terapiavideoilla jotka heijastavat aiheina olevia ilmiöitä. Tänään katsottiin esimerkiksi 16-vuotiaan Sarah Hughesin voittavan olympiakultaa vuonna 2002 ja keskusteltiin miltä kehossa tuntui katsella kyseistä riemua. Yhteinen kokemus oli, että tunteeseen ja tunnelmaan virittyy jotenkin tahdosta riippumatta.

      Tulevassa väitöskirjassani siis tutkin, miten ihmisten autonomiset hermostot (eli tahdosta riippumattomat hermostot) toimivat pariterapian aikana. Tätä varten olenkin joutunut uppoutumaan sekä autonomisen hermoston fyysisiin perusteisiin että miten kyseisen hermoston toiminta on kytköksissä erilaisiin psykologisiin ilmiöihin. Haluan sanoa tästä ilmiöstä muutaman sanan nyt kansantajuisesti, joten anteeksi jo etukäteen mahdolliset mutkien suoristukset.

      Pieni kertaus fysiologiasta: meillä on keskushermosto (aivot ja selkäydin) sekä ääreishermosto. Ääreishermosto voidaan jakaa autonomiseen eli tahdosta riippumattomaan hermostoon, sekä somaattiseen eli tahdosta riippuvaan hermostoon. Autonominen hermosto puolestaan jakautuu sympaattiseen ja parasympaattiseen hermostoon. Niiden funktiot ovat erilaiset, mutta ne pystyvät toimimaan myös yhtä aikaa.




      Sympaattisen hermoston toimintaa kuvataan usein termillä "fight-or-flight". Sen tehtävä on valmistaa ihminen toimintaan hätätilanteessa, eli alkukantaisin termein taistelemaan tai pakenemaan. Tiedätte varmasti kun stressaantuneista ihmisistä puhutaan, että he käyvät ylikierroksilla - fysiologisesti tämä tarkoittaa, että sympaattista aktivaatiota on liikaa tai se on jäänyt ns. päälle parasympaattisen kustannuksella. Parasympaattinen "rest-and-digest" hermosto on aktiivinen kun ihminen rentoutuu ja elimistössä tapahtuu palautumista.

      Monet muutkin asiat kuin stressi voivat vaikuttaa siihen, että henkilön sympaattinen hermosto on yliaktiivinen. Erilaiset traumat, posttraumaattinen stressihäiriö, pelot, ahdistus, jännitys ja erilaiset paniikkihäiriöt ovat näistä esimerkkejä. Väkivallan uhassa eläminen aiheuttaa luonnollisesti sympaattisen hermoston aktivaation - siihenhän se on evoluutiossa kehittynyt.




      Meillä kaikilla tulee joskus stressaavia hetkiä elämässä. Stressinhallinta olisi pitkä puheenaihe sinänsä, ja ehkä joskus käsittelenkin sitä laajemmin, mutta itse suosin asiakkaiden kanssa rentoutumisharjoituksia yhtenä keinona lisätä parasympaattisen hermoston aktiivisuutta. Let's face it - nykyajan hektisyydessä meille kaikille tekisi varmasti hyvää pysähtyä hetki vaikka krooninen stressi ei päälle painaisikaan. Harjoittelemalla kehon stressisignaalien huomaamista ylikuormittumisen vaara vähenee. Tutkimusprojektissamme toteutuneen upean graduprojektin ansiosta on jopa jotain viitteitä siitä, että mindfulnessissa kehoon keskittyvän mielikuvaharjoituksen jälkeen (vs. ajatuksiin keskittyvän harjoituksen jälkeen) rentoutuminen säilyy fyysisesti paremmin.

      Yleisimmin rentoutumistekniikat keskittyvät joko hengitykseen (ja/)tai lihasten rentouttamiseen. Lihaksia taas voi rentouttaa joko mielikuvaharjoituksella (keskitytään rentouttamaan tietty lihas) tai fyysisellä harjoituksella (lihasta jännitetään hetki, jonka jälkeen lihas rentoutetaan). Henkilökohtaisen mielipiteeni ja asiakaskokemuksieni perusteella paras tapa on usein mielikuvaharjoitus. Jos asiakas on poikkeuksellisen jännittynyt, niin ettei hän itse oikein edes huomaa kulkevansa jatkuvasti ylikierroksilla (jännästi vaan usein on mahavaivoja, kipuja ym. merkkejä...), teen ensin fyysisen harjoituksen. Tällöin asiakas oppii että jännittyneen ja rennon lihaksen välillä on oikeasti ero.


      Haluan siis jakaa teille seuraavaksi rentoutumisharjoituksen, joka on suosikkini. Olen muokannut tämän hypnoosiharjoituksista (sekin olisi yksi hauska aihe puhua joskus, näitähän riittää...) sekä Vapaaksi ahdistuksesta -kirjan harjoituksista. Tuo kirja on muuten aivan mahtava työväline ahdistuneille, jännittyneille ja paniikkihäiriöstä kärsiville ihmisille! Sekä psykologeille näiden henkilöiden kanssa työskentelyyn.

      Varoitus: En suosittele tekemään harjoitusta, jos sinulla on ollut psykoottisia/skitsofreenisia oireita tai ongelmia tajunnantason vaihtelun kanssa! Jotkut paniikkihäiriöstä kärsivät saattavat ahdistua keskittymisestä kehon tuntemuksiin (on luonnollista, että esim. lievä sensorinen deprivaatio aiheuttaa vaikkapa tuntemusta kehosta ulosleijumisesta), mutta harjoituksen voi toki keskeyttää tässä tapauksessa. Paniikkihäiriössä tunnusomaista on, että keskitytään liikaa kehon "hätäsignaaleihin" ja säikähdys siitä että jotain kamalaa on tapahtumassa vain voimistaa reaktioita - syntyy noidankehä. Sinänsä paniikkihäiriöstä kärsivän tulisi tosin oppia rentoutumaan ja olemaan ylitulkitsematta kehon tuntemuksia.

      Parhaan efektin rentoutumiselle saat, kun varmistat itsellesi rauhallisen tilan ja pääset makuuasentoon. Harjoituksen voi toki tehdä myös istualtaan. Himmennä hieman valaistusta ja laita päälle jotain mukavaa ja tarpeeksi lämmintä. Rentoutumisharjoitus kestää 18 minuuttia:





      "Jos yskittää, yskäise vapaasti" kommentit liittyvät lähinnä asiakastyöhön - ihmiset ovat niin kovin kohteliaita että eivät uskalla liikkua tai köhiä vaikka olisi vähän epämukava olo :)

      Tätä harjoitusta voi käyttää vapaasti opetuksessa, koulutuksessa ym. sekä linkittää muualle nettiin, kunhan mainitset minut + blogini tekijänä.

      torstai 5. helmikuuta 2015

      I'm a gamer girl, in my gamer world...

      Hahmonluonnissa suosin itseäni muistuttavaa kustomointia, jotta peliin tulee oikea uppoutuminen... How did I do? ;)

      Mitä muuta Anu tekee vapaa-ajallaan, kuin treenaa ja päivittää blogia? No pelaa. Pikkutyttönä luin valtavasti kirjoja aina lukioon asti ja fantasia oli yksi suosikkigenreni, mutta nykyään fantasiamaailma esiintyy lähinnä peleissä ja leffoissa/sarjoissa. Lukemista ja pelaamista ei juurikaan voi verrata toisiinsa, mutta mielestäni pelaamista demonisoidaan aivan liikaa. Ok, ei tee hyvää istua koko päivää peffallaan, mutta pelaamisessa tulee monenlaista aktivaatiota: päättelyä ja ongelmanratkaisua, reaktiokykyä ja hienomotoriikkaa puhumattakaan hyvistä tarinoista ja mahdollisuudesta VAIKUTTAA tarinaan.


      Kuvat ovat screen shotteja pelistä Dragon Age Inquisition, jota pelaan parhaillaan PC:llä. Muutenkin olen PC-pelaaja enkä osaa oikein liikkua konsolipeleissä saati tähdätä :P Suosikkilajini on RPG enkä välitä first person shootereista. Minulle tärkeintä pelissä on hyvä juoni, pelattavuus ja kohtalaisen miellyttävät grafiikat. Dragon Age sarja tarjoaa kaikkea tätä ja enemmän. Se on yksinkertaisesti paras pelisarja IKINÄ. Tähän mennessä. Piste. Jos ikinä aiotte pelata jotain peliä, pelatkaa Dragon Ageja. En saa tästä mainostuloja :P


      Miksi Dragon Age on paras? Valintojen takia. Pelissä on syvällinen ja arvaamaton juoni, johon voi koko ajan vaikuttaa lukemattomilla valinnoilla. Yllä olevassa kuvassa otos eräästä valinnasta: mitä vastaisit kansalle, joka kuvittelee sinun olevan tyyliin uusi Jeesus? Kuka sinusta tulee, millaisia moraalisia valintoja teet, keitä otat joukkoosi, miten heitä kohtelet... Kaikella on seurauksensa.


      Psykologina en voi olla innostumatta tällaisesta pelistä. Vähitellen tutustut ihmisiin jotka ovat ympärilläsi ja he reagoivat valintoihisi. Minun täytyi esim. pelata yksi vaikea moraalinen valinta uudestaan, koska minulle tuli niin paha mieli erään ystäväni tunteikkaasta ja surullisesta reaktiosta. Pelikin voi herättää tunteita, jos peli on hyvä.


      Siitä puheenollen, pelissä on mahdollista syventää muitakin asioita kuin kaveruutta ystävyydeksi... Flirtti päälle ja romantiikkaa! Yritin ensin iskeä miestä joka osoittautui lopulta homoksi, mutta yllä olevasta herrasta tuli lopulta rakkaani. Suuria tunteita <3


      Seikkailun, tutkimisen, tehtävien ja valintojen tekemisen sekä muihin tutustumisen lomassa pelissä pääsee toki taistelemaan. Se ei kuitenkaan ole itsetarkoitus, vaan tukee juonta. Eikä eeppisyyttä puutu näistäkään kohtauksista.


      Ah. Miten hauskaa voikaan olla, kyllä lähtee ajatukset pois kaikesta muusta! Jotenkin olen huomannut, että henkilöillä jotka eivät pelaa saattaa olla hyvin vääristynyt käsitys mitä kaikkea pelaaminen voi parhaimmillaan antaa. Hyvät pelit upeine tarinoineen ovat kaukana pyssyleikeistä missä lahdataan ihmisiä minkä ehditään. Suosittelen testaamaan hyviä arvioita saaneita pelejä, ja esim. tämänkin pelisarjan ensimmäinen osa Dragon Age: Origins on vuodelta 2009 joten pelaamiseen ei edes tarvitse viimeisintä mallia olevaa tietokonetta. Tai ylipäätään tietokonetta, voihan sitä pelata konsolillakin (mutta yök grafiikat... ;)).

      Lopuksi: Bioware <3


      keskiviikko 4. helmikuuta 2015

      Treeni #64: High




      Välineet: hyppynaru, kahvakuula, käsipainot


      2 kierrosta


      Laita ajastimeen valmiiksi 30 s ja 15 s intervallit. Tee kaksi kierrosta ja ota kulunut aika ylös. Vitosliikkeessä on molemmilla kierroksilla 10 toistoa, mutta muissa liikkeissä toistot (tai aika) puolittuvat toisella kierroksella.

      Oma aika: 14:40. 10 kg kahvakuula ja 2 x 6 kg käsipainot.

      Tämä on viimeinen treeni missä en ole arvioinut rankkuutta. Jatkossa tulee aina olemaan arvio treenin rankkuudesta + mihin lihasryhmiin treeni tuntui erityisesti ottavan (myös day after lihaskivut joita ei ole samana päivänä huomannut). Yleensähän näissä treeneissä kyytiä saa kyllä koko kroppa, mutta tavoitteena on jaotella treenejä edelleen vähän paremmin, niin että jos esim. alakroppa on ihan jumissa voi seuraavaksi tehdä enemmän yläkroppatreeniin.

      Mulla on ollut vaihteeksi leppoisa viikon alku, sillä olen tehnyt helpohkoja treenejä, esim. aloittelijoille sopivaa treenisarjaa kahvakuulalla. Tarkoituksena olisi, että myös ne jotka eivät kuntoile löytäisivät innostuksen aloittaa treenaaminen jostain vähän helpommasta - nämä treenit kun voivat olla aika haastavia ja jopa pelottavia vasta-alkajille. Kokeneemmille helpommat treenit toimivat hyvinä palautustreeneinä 4-5 rankkuusasteen treenien jälkeen ja perään voi vielä tehdä voimajoogan vetreyttämään.

      Itse asiassa tuulimyllyt kahvakuulalla saivat kyllä itselläni aikaan sen, että sivuvatsat ovat olleet jo pari päivää ns. mukavissa tunnelmissa "aloittelijoiden" treenistä huolimatta. Eikä tarvinnut tehdä kuin joku 15 toistoa per puoli että tuli efektiä, täytyy vaan olla tosi tarkkana liikkeen puhtaassa suorittamisessa. Kannattaa kokeilla. :)