torstai 10. huhtikuuta 2014

Kaloreista ja energiankulutuksestaSyytän Ninaa tästä postauksesta. Juuri sinua :D Niin katsokaas, ystäväni päätti kysyä minulta millä kaloreilla menen tällä hetkellä ruokavaliossa. En tiennyt kuin alkuperäisen ruokavalion kalorit, joista sitten on kiristelty vielä lisää pois. Laskuri kauniiseen käteen ja kalorit näyttivät: kolmena päivänä viikossa n. 1200-1300 kcal päivässä, 2 pv vko 1500-1600 kcal ja 2 salipäivää vko 1600-1700 kcal. Herranjumala! Ilmankos oli ihan jäätävä nälkä eilenkin ~1250 kcal päivänä...

Siitä pohdin sitten, että paljonkos meikäläisen peruskulutus mahtoi olla. Tohtorikoulutettavana käsittelen Firstbeatin arvokkaita sykelaitteita projektissamme ja välillä laitteet hajoavat - tällöin pääsen joskus testaamaan huollosta tulleiden laitteiden toiminnan itselläni. Uudistetussa raportissa näkyy päivän kalorikulutus ja vieläpä erikseen liikunta ja arkiliikunta. Päätin vilkaista paljonko kulutin reilu vuosi sitten helmikuussa 2013 kun pidin laitetta muutamia päiviä. 3019 kcal, 3227 kcal ja 3614 kcal per päivä!?! Ensimmäisenä ajattelin tietysti, että tässä on joku virhe. Sitten menin tarkastamaan sen laitteen, jota Panu avuliaasti piti muutaman päivän samaan aikaan. 1955 kcal päivänä jolloin ei mitään liikuntaa - ei se analyysi heittänytkään yliampuvia lukemia. Siinäpä teille esimerkiksi tuo meikäläisen 3614 kcal päivä:

Liikunnat järjestyksessä: Aamulenkki Neon kanssa, agility ja HIIT

Ei ihmekään jos palautuminen yön aikana oli vain kohtalaista tuolla touhuamisella!

Löysinpä myös yhden päivän viime marraskuulta 2013, joka näytti vähän "terveemmältä" - kaloreita paloi kyllä siinäkin 2620. Palautumisen laatu yöllä oli tosi hyvä vaikka HIIT olikin taas myöhään illalla:

Liikunnat: Neon aamulenkki, Neon iltalenkki ja HIIT.


Nämä raportit maksavat n. 200 € kpl yksityisillä markkinoilla, joten hyvä että meikäläisellä on edes jotain työsuhde-etuja... :P

Mikäs minun pointtini nyt olikaan tässä. Niin, että arviot omasta energiankulutuksesta voivat joskus mennä aika metsään. "Muu kulutus" osoittaa, että energiantarpeeni ilman arkiaktiivisuutta tai liikuntaa on n. 1800-2000 kcal, mutta päivän kaikki aktiivisuus lisää tuota joskus roimastikin. Oma arvioni kulutuksestani olisi ollut tyyliin 2200 kcal HIIT-päivinä.

Mitä tästä jää itselleni käteen, no ainakin se että agility on ihan hyvä ~400 kcal liikuntasuoritus johon ei kannata enää tehdä omaa HIIT:iä päälle. Ainakaan jos syö kuin talitiainen... Herääpä sitten myös kysymys miten fiksua on syödä alle puolet omasta energiantarpeesta per päivä. Eipä siinä, vetihän Janni Hussikin juuri 5,5 kk kiristelyn jossa pudotti 11 kiloa pois = elää ne muutkin salaatilla. Laittaa vaan miettimään. Joka tapauksessa meikäläisen kiristelyt ovat ohi huhtikuun jälkeen, sillä tarkoitus ei ole olla fitness-termein "kuivan kesän orava" :D (nauroin tuolle monta päivää kun PT asian näin ilmaisi). Projektin päätteeksi laitellaan ehkä jopa jotain kroppakuvia kehiin. Jostain kulmasta, jos kehtaa. Ja turha odottaa että bikineissä, joku raja tässäkin touhussa...

#FitnessLifestyle   #Salil_eka_salil_vika

3 kommenttia:

 1. Joo, sanoisin ettei oo ihan tervettä meininkiä... Ehkä välillä on hyvä vilkaista kaloreita jos tilanne menee sellaiseksi, että olo alkaa heikentyä, ei vahvistua... Itse olen tullut siihen tulokseen, että dieetit eivät ole mua varten. Niiden jälkeen paino nousee samaan kuin ennenkin ja lihasten tilalle tulee sitä rasvaa. Järki siis käteen... Ehkä vasta nyt kolmekymppisenä tajuan, miten ihmisen pitäisi syödä - niin, ettei syöminen käy ongelmaksi. Ja jos joskus syö kakkupalan tai jälkkärin, ei se ole kaoottista. Kunhan perusruokavalio on terveellinen ja tasapainoinen ja liikuntaa tarpeeksi. Mun täti sanoi mulle viime viikolla, että älä treenaa liikaa, alat näyttää heikolta. Tuntui inhottavalta ja harmilliselta kuulla tuollaista palautetta ja vaikka hän väärässäkin oli, jäin silti miettimään, onko siinä perää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, olo on kyllä ollu ihan hyvä ja treeni edistyny koko ajan salillakin, toissapäivänä vaan iski sellanen NÄLKÄ. Tää rasvaprosentin lasku lähti kokeiluna tykkäänkö siitä miltä näytän alemmassa rasvassa. Nyt tavoite on tarkentunut sen verran, että tykkään kyllä ulkonäöllisesti matalammasta prosentista kuin mistä lähdin, mutta tason täytyy olla ylläpidossa sitten sellainen että treeni kulkee edelleen ja edistymistä tapahtuu (alimmillaan ~17%) ja niin ettei kuitenkaan näytä kuihtuneelta. Ei kisakunto, vaan sellainen millä voi elää normaalisti nauttien myös herkuista ja mitä nyt mieli tekee. Sehän on selvä, että jos haluaa painoa/rasvaa pudottaa niin täytyy syödä vähemmän kuin kuluttaa, miten dramaattisella erolla siihen lähtee on sitten jokaisen oma valinta. Sitten kun on sopiva taso niin syö vaan sen verran kuin kuluttaa, helpommin sanottu kuin tehty... Onneksi itsellä on ollut asiantunteva PT, jotta on oppinut terveellisiäkin asioita lisäämään omaan ruokailuun tässä prosessissa (paljon kasviksia, ruokailurytmi ym.) ja kiristely on tapahtunut vähitellen 1900 kcal alaspäin. Itse olen kyllä sellainen ruuasta ja herkuista nauttija, että en voisi elää ilman tuhteja ravintola-aterioita, pitsaa, karkkia ja sipsejä :D Nytkin olen joka viikonloppu noita syönyt "dieetistä" huolimatta. Arkipäivien kaloreita on vaan rajattu sen verran että rasvaa lähtee silti vaikka herkkuja saakin.

   Jaa-a, heikko = hoikempi vai mitähän tätisi tarkoitti? :P Yleistä olemusta? Pääasiahan lopulta on että itse on tyytyväinen oloonsa ja ulkonäköönsä, siihen on paha mennä kenenkään muun sanomaan mitään. Älä ihmeessä jää tuollaisia miettimään. Otitko btw "Ennen" kuvia bikineissä ennen treenien aloittamista? Suosittelen :)

   Poista
  2. Joo toki otin jotain motivaatiokuvia. Toivottavasti myös jälkeen kuvat joskus sitten...

   Poista